Saker som förundrar mig

Eftersom folk undrar:

Jag pluggar Bachelor of International Business, utbildningen är på tre år.

Just nu läser jag fyra ämnen:

*Accounting and Management for Entrepreneurs

Allt man behöver veta för att vara chef över ett litet företag, som kanske växer. Räkenskap och Manger roll. Har en två timmars föreläsning i veckan och en klass där man går till och ställer mer frågor. Har ett stort arbete där jag ska öppna ett Fitness center på papper. Arbetet ska dömas av en man från Affärsvärlden.

*Foundations of Management

Grunderna man bör känna till för att bli en bra manger över företag. Här får vi lära oss allt om etik, moral, uppbyggnad av företaget, dom olika metoderna som existerar för att motivera arbetare. Har ett arbete här också. Inte lika stort som ACCMGTFENT's arbete men lika intressant det också. Där ska jag hitta artiklar skrivna av akademiker om förhållandet mellan effektivitet och arbetare. En tvåtimmars föreläsning och en lektion.

*Statistics for Business

Statistik inom affärsvärlden. Siffror, bokstäver och ingen logik. Håller fortfarande på att försöka förstå mig på varför detta är viktigt för mig att veta. Två en timmars föreläsningar och en lektion och en Hjälp lektion.

*Macroeconomics

Hur ekonomin funkar i storhet/världen/ett land och metoder för att tolka den. Inget arbete men dom sätter läxor varje vecka som måste lämnas in. Två entimmars föreläsningar och en lektion.

Lista över saker som förundrar mig:

1. Jag börjar förstå vad Charlie Eppes i tv-serien Numb3rs snackar om när han pratar statistik.
2. Jag har börjat analysera filmer och situationer ur Management synpunkt precis som min föreläsare i FOM.
3. Min föreläsare i Macro kan rita ett rakt streck varje gång han ska peka ut nåt viktigt på sin power point presentation.
4. Alla mina föreläsares tålamod över allt prat som är i raderna längst bak (Fast Macro föreläsare hotade att slänga ut dom idag faktiskt, så han har nog inget tålamod kvar) och dom som kliver upp och går mitt i en mening. Tror inte att så många människor faktiskt ska till tandläkaren.
5. Att min föreläsre i ACCMGTENT faktiskt tror att hon ska få alla i kursen att älska Räkenskap. "I hope after this course that you will love accounting again, since you don't seem to have a good relationship with it before."
6. Många lärare/föreläsare har hur många elever som helst, och dom kommer ihåg deras namn. Vi snackar om över 900 i en kurs. Okej då, dom kommer nog inte ihåg alla, men dom kanske chansar vilt på någons namn?
7. Att killen på torsdagar som hjälper elever med statistiken inte har mer elever än mig som kommer dit för tillfället. Hoppas inte han tror att jag är kär i honom. Jag HAR faktiskt problem med statistiken. Jag spelar inte dum även om det känns som om han tror att jag gör det. Sheesh.

Hmm. Den första är inte förundrande. Mer skrämmande.

På Fredag är det Anzac dagen och jag ska in till Stan och se på en Australiensisk fotbolls match (om vi får biljetter) innan jag återvänder hem för att plugga. (Se? Jag talar om plugget. Bara så ni vet, var beredda på mer detaljerat om plugget nu när ni uttryckt en önskan över att veta mer. *flin*)


En avslappnad dag i veckan

Mobilen sätter igång alarmet med en klämkäck melodi som jag aldrig brytt mig och ändra. Har hållt tummarna på att det kanske irriterar någon annan på min våning att höra den. En liten hämnd för dom gånger dom tittar på filmer på datorn med högt ljud på mitt i natten.

Jag gnuggar ögonen envist och stiger sedan upp samtidigt som jag stänger av alarmet. Grabbar tag i nyckeln till mitt rum och trycker ner den i fickan. [Blir man utelåst måste man ringa RA assistenten som har jour och be dom komma och släppa in en i rummet. Efter två gånger måste man börja betala för att dom ska släppa in en] Går sedan på toaletten och gör mina vanliga bestyr innan jag muttrande går ut i köket och gör iordning frukost som jag äter på mitt rum. Känner inte för att sitta i köket idag och vara vänlig.

Kollar sedan på datorn efter ett recept som jag och Faezah har diskuterat. Hittar det inte och blir ett par minuter sen ut för att möta henne nedanför trappan, där hon tålmodigt står och väntar som hon alltid gör tillsammans med Grace från C-Våningen. Jag ber om ursäkt för att jag är sen och ber om ursäkt för att jag inte hittat receptet. Hon flinar och säger att hon redan fixat receptet. Det gjorde hon igårkväll innan hon la sig.

Jag muttar nåt ointelligent om mig själv och säger sedan tack för att hon fixat det. Vi pratar hela vägen till Agora där vi möter dom andra. Solglasögon, flip flop tofflor och t-shirts möter mig när jag kommer närmare. Toto vinkar glatt samtidigt som han erbjuder hos Oreos rolls kakor som han äter till frukost. Edgar bär på ett stort paket som han ska skicka hem till Singapore till en kompis på hans födelsedag. Nicolaas[Nederländerna] bär sina nya solglasögon stolt samtidigt som han frågar alla om hur deras vecka har varit och PY och Nicolas[Malaysia] kommenterar över att Grace bär glasögon vilket hon inte gjort innan. Vi väntar ett par minuter till på Chinatsu, Marina och Yukari men inser att dom nog inte orkat upp för veckans vanliga inköpsdag till Preston Market.

Vi vandrar lite lätt till spårvagns hållplatsen och jag ler för mig själv över alla diskussionerna omkring mig som mina kompisar har. Det är alltid lika roande och höra vilka vägar deras tankar tar dom. Skola, fötter [flera av dom studerar till att bli specialister på fötter], psykologi [en ska bli psykolog], litteratur, Melbourne city, AFL matchen på Anzac dagen, [jag brister ut att jag vill ha Anzac kakor och blir sedan blodröd i ansiktet för jag var inte ens del av den diskussionen, men dom skrattar som för det mesta gör när jag gör så], filmer, klättervägg, gårdagens visit till den Asiatiska mat marknaden på Melbourne Universitet.

Spårvagnen kommer och vi hinner inte över övergångsstället. Vi suckar när vi ser spårvagen tuffar iväg. Vi pratar om allt möjligt tills nästa kommer.
Efter två hållplatser så ser man den stora kyrkogården och jag kommenterar lätt att jag hör italiensk gitarr i bakgrunden varenda gång jag ser kyrkogården. Det är mest italienska namn på alla gravstenarna och jag har flera gånger spekulerat över om det är Gudfaderns klan som ligger begrava där.
Faezah flinar ännu en gång och skakar lätt på huvudet. Hon har gett upp att säga till mig att visa respekt för dom döda. Jag har respekt för dom döda, jag kan bara inte hjälpa om jag har vild fantasi.

Efter ett antal hållplatser så är vi framme och vi vandra i 10 minuter tills vi är framme vid Preston Market. Utanför Preston Market ligger ett antal affärer som jag inte lyckats kolla på innan. När vi vandrar innåt Preston Market så passerar vi äldre män och kvinnor som sitter längs ett cafe och röker medan dom dricker kaffe och har heta diskussioner med varandra som dom ser ut och uppskatta. Men det märks att dom har inte bara koncentrationen på diskussionen när dom slänger en snabb blick när vi passerar, innan blicken ännu en gång vilar på kompanjonen mitt emot.

Vi bestämmer snabbt att vi ska träffas om en timma vid det vanliga stället, utanför Aldi [en lågpris matbutik i stil med Lidl]. Vi går inte tillsammans längre, då vi alla har olika taktiker över vad vi ska handla och olika snabbhet.
Jag vandrar snabbt igenomo frukt och grönsakerna för att kalkulera vilka som har dom billigaste frukterna och grönsakerna som jag vill ha. Muttrar lite lätt för mig själv när jag inser att måste lägga ett par cent extra för att kunna köpa fräscha apelsiner av en handlare, då alla andra handlare har gröngula apelsiner som jag inte ens tänker ta i.
När jag gjort mina inköp så kollar jag snabbt på butikerna utanför, letar efter butiker som skulle kunna ge mig prisuppgifter till ett av mina arbeten. Hittar inte det men mer eller mindre snubblar över en grekisk butik som säljer läskande kakor, och stänger snabbt min mun innan jag dreglar ner fönster rutan. Slås ännu en gång av att man inte ska döma butiken pga av utsidan. Den läxan lärde jag mig när jag såg ett cafe som tydligen specialiserade sig på choklad. Utsidan var inte mycket att hurra för men Nicolaas, Edgar och jag gick in ändå och tappade hakan. Så fort man steg innanför var det högt tak, lyxig inredning och höga bokhyllor som var fyllda med färglada choklad ägg och framför så var en stor disk fylld med lyxiga choklad praliner.

Slänger en snabb blick på klockan och inser att jag måste vandra tillbaka. Dom andra står glatt och diskuterar skor, bröd, och AFL matchen och massa annat. Dom vinkar glatt när jag kommer inom synhåll. Efter ett par minuter kommer dom två sista i gruppen.

Vi tar spårvagnen tillbaka och skiljs åt.

En timma senare samlas vi vid Faezahs vånings kök och gör pannkakor. Pannkakorna tar flera timmar då Nicolaas har bestämt sig för att göra Nederländska pannkakor på våra amerikanska pannkakor.

Efter dom pannkakorna så är det en träff för internationella studenter och australiensiska studenter från landet. Ett live band som spelar rNb, pizza och träffa nya människor.

Efter den träffen så träffas några av oss vid Marinas våning då hon, Chinatsu, Yukari och Sumi gjort japansk mat till oss. Underbar sushi blandat med våra knasiga konversationer som blev ännu mer knasig då jag fått lite för mycket koffein under dagen. Jag kan knappt sitta still och leker med ätpinnarna i alla dessa former och slänger ut mig knasiga kommentarer här och var, samtidigt som jag lär mig Thailändska fraser, Japanska fraser och Kinesiska fraser.  Jag inser snabbt att jag nog aldrig kommer kunna lära mig Thailändska korrekt då det finns 6 olika tonlägen för att säga ett och samma ord. Skulle lätt tyvärr förolämpa någon utan att mena det.

Efter ett par timmar där jag lärt hyfsat bra uttal på att tacka för maten på Japanska så återkommer jag till mitt rum och inser snabbt att det är kallt och drar fram mitt element och sätter på den. Sätter mig sedan förstrött framför datorn och kollar snabbt min mail, skriver i bloggen innan jag sätter mig och börjar sortera min tvätt.

Hm. Måste förbereda en uppsats, ett projekt och förbereda mig inför två prov. Det gör jag imorrn. Nu måste jag sova.

Godnatt.


Påsklov och vinter

Nu börjar vintern komma till Melbourne och kylan har slagit till. Vädret växlade snabbt mellan att vara stekhett en dag och svinkallt nästa dag. Jag reagerade som jag brukar göra vid väderväxlingarna och blev sjuk som en kalv. Varför blir man förresten sjuk som en kalv och inte en gris eller en häst? Eller varför rent av inte sjuk som dator som fått ett virus?

Nåja, var under lovet innan jag blev i BoxHill som tydligen räknas som den riktiga Chinatown i Melbourne. Dom hade många spännande saker där.

Jag har även lagat svenska köttbullar med några av mina våningskamrater och till Tower middagen som var i torsdags. (Köttbullarna blev vädligt populära) och så lagade jag även mormors äppelkaka som efterätt till den första omgången och den blev också populär. Dom var fascinerade över att jag aldrig använde en ugn till desserten. Jeesh. Studenter blir imponerade över allt som har med matlagning att göra som inte inkluderar frysmiddag som värms i mikron eller mammas hemlagade mat som dom tacksamt tar emot.

Faezah har onekligen fått in mig på att testa nya grejer och att laga mat mer än vad hon vill erkänna. Jag lagade en flygande Jakob till lunch idag och hela saken hade nog åkt ur spår om inte Faezah och Chinatsu bestämde sig för att hjälpa mig med kycklingen. Jag vet verkligen inte vad som ska bort och vad som går att äta!
Och det hela får mig att bli vegetarian mer eller mindre. För en liten stund. Ehm.

Har även testat att baka Kokosbollar och kladdkaka. Folk har även blivit imponerade över detta. Och jag borde verkligen inte blivit förvånad för detta är studenter vi pratar om, men sitter man i bottenvåningsköket och visar en hembakad kaka öppet så droppar folk gärna in och smakar en bit. Och man kan inte direkt gärna låtsas som man inte ser dom för fönstret är stort. Fniss. Skojar bara. Delar gärna med mig av kaka till folk. 
 
Så länge det inte är PMS vecka. Då ryker deras fingrar om dom försöker smaka.

Jag pratade om kylan. Har köpt ett litet element och ha i mitt rum. Älskar den. Jag är varm igen. Yay!

Kan man koka spaghetti i en riskokare? Tror inte jag ska prova förrän jag läst instruktioner va?

Imorgon ska jag testa på hur soya yoghurt smakar. Annars får jag väl helt enkelt hitta på nåt sätt att baka med det. Soya chokladpudding med jordgubbssmak? Eww. Det låter som rena äckelvarning. [Förlåt till er som gillar sånt]

Bild. Låt oss se. Bild.

image14
Bild lånad från http://www.flickr.com/photos/9288181@N07/2353766119/

Var på denna inne i Melbourne. Var inte med i själva kuddkriget men stod och såg på från säker distans.

RSS 2.0